Legalábbis ha elfogadjuk Korózs Lajos  szociológus szakpolitikus (MSZP) véleményét, amit arra alapozottan tett, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kényszerűen kellett hogy eleget tegyen a kormányzat által  rásózott hálátlan feladatnak, miszerint neki kell elbírálnia, ki költözhet Ócsára, és ki nem.
 

Mert az odaköltözés egyik feltétele a szerencsétlen devizahiteles kellő motiváltsága, amit a Szeretetszolgálat kijelölt tagjainak kell véleményeznie azt követően, hogy a szerencsétlen, gettólakásra aspiráló család mindenét elveszítette, vagy már megdicsőült potenciális hajléktalan állapotban leledzik - ha legalábbis azt vesszük figyelembe, hogy korábbi  ingatlanát kényszerértékesítésre jelölték ki, valamint legalább 90 napot meghaladó tartozással is bír. Ez ugyanis alapfeltétel (!) az ócsai adóspark-gettóban történő lakhatásnak.

Arra pedig sok szót megint nem érdemes vesztegetni, hogy a házaknak elkeresztelt épületek, melyek mérete megegyezik a zagyvarékasi horgászházak átlagméretével, műszaki és építéshatósági szempontból minek felelnek meg.

Valóban elgondolkodtató, amiről Korózs még említést tett az ATV szerda esti Egyenes Beszéd című műsorában, nevezetesen, hogy a kormány nem gondolta át kellőképpen azt a szociológiában már 100 éve ismert és tanított ismérvet, miszerint akiket kényszerrel, netán erőszakkal kiszakítanak korábbi környezetükből, azokkal nem lehet lakóközösséget képezni – már a szó szoros értelmében.

Korózs a most oly divatos fideszes rezsicsökkentés kapcsán azt is felvetette, hogy a szerencsétlen ideköltöző családok még ebben a furcsa számokkal és tényekkel alátámasztott juttatásban sem fognak részesülni, hiszen a házakba a gáz sincs bevezetve, a szobába beállított fatüzelésű kályha meglétére hivatkozva pedig még távlatokban sem lehet számítani szociális juttatásra, legalábbis erről még nincs hivatalos információ.

De ne vessük el ezt sem, hiszen a kormány szándéka kifürkészhetetlen – azt rajtuk kívül olykor csak az Isten tudja...

Korózs Lajos Kálmán Olgával történő beszélgetésében kitért arra is, hogy nem érti a Fidesz főkommunikátor felvetését, hiszen Kocsis Máté, mint Budapest VIII. kerületének polgármestere akár ötletgazdája is lehetne egy példamutató kezdeményezésnek és a kerületében meglévő több száz üres ingatlant karitatív, jótékony emberbaráti gesztusként felajánlhatná a szerencsétlen és kisemmizett hitelesek számára, segíthetné a rászorulók mielőbbi gyors beköltözését - megfejelve a felajánlást a költöztetéshez szükséges szállítójárművek biztosításával is.