A rossz példa: Ciprus
A ciprusi állam csődbe ment, csak ez még nem vált hivatalossá, mert az orosz állam, az EU és az IMF hajlandóak kölcsönt adni neki. De önmagától, már nem tud elég kölcsönt felvenni, a pénzhez politikai út vezet.

Az oroszok azért adnak a ciprusi államnak pénzt, mert az orosz titkosszolgálat pénzeit ciprusi bankokban mossák tisztára, az EU azért ad nekik pénzt, mert Ciprus az EU tagja és egy államcsőd megmutatná a befektetőknek, hogy az amúgy is gyenge lábakon álló Európai Unió mennyire ingatag helyzetbe került. Az IMF azért ad kölcsönt a ciprusi államnak, mert az IMF az ENSZ pénzügyi szervezete és az a dolga, hogy alacsony kamaton kölcsönt adjon annak, aki rászorul, de cserébe, megköveteli az adott tagállam politikusaitól a hosszú távú fenntarthatóságot.

A déli társadalmaknál már megszokhattuk az öntudatlanságot és a lustaságot. A válság előtt a ciprusiak látták, hogy a bankjaikban irreálisan nagy összegeket helyeznek el külföldiek, mert Cipruson alig adóztatták a cégeket, így ez egyfajta adóparadicsomként működött.

A társadalom a saját kényelmének garantálásáért cserébe elnézte a politikusoknak a nagyarányú kölcsönfelvételt (mint Magyarországon, még ma is évente 600-800 milliárd forint kölcsönt vesznek fel). A ciprusi társadalom azt is eltűrte a bankoknak, hogy az orosz maffiának és az orosz titkosszolgálatnak a pénzét tisztára mossák és persze senkit nem zavart, hogy a bankok szórták a pénzt ingatlanokra kiadott kölcsönökre, mondván majd úgy is emelkednek az árak és úgy is visszakapják a pénzüket a bankok.



Tehát nem volt normális banki szabályozásuk, eladósították az államot, hogy kényelemben élhessenek. Nem tettek semmit, hogy az igazgatási rendszerüket modernizálják, hogy keményen kontroll alatt tarthassák a politikusaikat, hogy övék legyen a világ legjobb oktatási rendszere, hogy a politika hatalmát minimalizálják, az államon belül a nyilvánosságot maximalizálják.

A lusta társadalom nem tudott hosszútávon fenntartható üzleti életet kiépíteni és most már ott tart a ciprusi állam, hogy a lakosság bankbetéteinek 5-15%-át akarja ellopni, hogy időlegesen, néhány hónapra megússza az államcsődöt. A magyar társadalom számára a ciprusi helyzet maga a nagy tanulság.

Gombos László jegyzete